• Vereniging

 • Historie

      

   
  Historisch Lepelstraatse Boys

   

  vv Lepelstraatse Boys, meer dan 70 jaar oud.

   

  De jaren 30  

  De eerste voetbalvereniging in Lepelstraat was Excelsior. Deze vereniging begon in de jaren voor 1930.Daarna was er in de jaren 1930 t/m 1935 een vereniging onder de naam L.V.V.  (Lepelstraatse Voetbal Vereniging).De belangstelling voor het voetballen groeide en zo kwam de derde vereniging tot stand met de naam Zwarte Duivels van 1936 t/m 1940. De "Zwarte Duivels" was de laatste vooroorlogse vereniging in Lepelstraat, de vereniging werd opgeheven bij het uitbreken van de tweede wereldoorlog in 1940.
  In de oorlogsjaren werd op Lepelstraat niet in verenigingsverband gevoetbald.
   
  Zeven jaar was er geen officiële voetbalvereniging op Lepelstraat, vanaf 1940 t/m 1947. Begin 1948 werd er gedacht om toch weer een voetbalvereniging op te richten en in competitieverband te gaan spelen in de Noord-Brabantse Voetbal Bond.
  In augustus werd er een bijeenkomst gehouden in café "de Zwaan". De toenmalige eigenaar de heer Reinier van Isselt was één van de initiatiefnemers.
  Bij de oprichtingsvergadering van de voetbalclub bleek de tijd rijp. Er werd een eerste bestuur gekozen.  Als eerste voorzitter werd Piet Maas gekozen
   
  Uit de vergadering werd de naam "de Boys" genoemd voor de nieuwe voetbalvereniging, wat resulteerde in de officiële naam van:  R(ooms) K(atholieke) V(oetbal) V(ereniging) Lepelstraatse Boys.De clubkleuren werden bepaald nadat was gebleken wat de kleuren van de verenigingen in de omtrek waren. Het werd uiteindelijk blauw/wit.
  De contributie werd bepaald op fl 0,60 per maand wat voor velen een behoorlijk groot bedrag was.
   
  Lepelstraatse Boys was geboren - 15 augustus 1948 is de officiële oprichtingsdatum.
   
   

  De beginjaren
   

  De eerste taak voor het nieuwe bestuur was een terrein te vinden waar men zou kunnen gaan voetballen. Men nam daartoe contact op met de toenmalige pastoor Van Gastel over een terrein aan de Kruisbaan (nu Kruisweg) bij het bos van dhr Tinus Elling. De nieuwe vereniging kreeg het terrein ter beschikking van het kerkbestuur voor een bedrag van f 75,-- per jaar. 
  Het terrein lag op een verhoging. Aan de noord- en oostkant was het verval ongeveer 1,5 m en het speelveld was vierkant. Hierdoor kon men niet voldoen aan de officiële afmetingen, maar dat was in die tijd geen probleem. De lijnen werden uitgezet op zicht. Met de spade werd een ondiepe gleuf gegraven en daarna opgevuld met zand. De doelpalen waren van vierkante balken en de lat was een smalle plank die door het gewicht en de vochtigheid wel eens doorzakte.
  Doelnetten waren er niet in het begin, waardoor er regelmatig discussie ontstond over wel of geen doelpunt.
  Uiteindelijk werden bij buurman RKVV Halsteren doelnetten geleend zodat dit ook weer was opgelost. Echter:waar moesten de doelnetten worden opgeborgen buiten de wedstrijden en wie ging de netten verzorgen? 
  Het bestuur vond dhr Rinus van Tillo bereid deze taak op zich te nemen. Rinus bracht de netten met de kruiwagen naar het veld en hing ze op en haalde na de wedstrijd de netten er weer af  en vervoerde ze weer naar huis. Ook de ballen verzorgde en repareerde Rinus ?? de ballen werden eerst gedroogd in de wind en vervolgens ingevet met leervet.
  Een trainer was de vereniging in die tijd nog niet rijk, maar dhr Huib van Baal nam dikwijls de leiding bij de trainingen. Bij slecht weer of als het vroeg donker begon te worden liep men rond de Pannecher ?? start bij clublokaal  "de  Zwaan"  - richting Waterkant ?? Kladde en via het Strooieind weer terug naar het clublokaal. Ongeveer 3 km. Er werden regelmatig meerdere rondjes gelopen hetgeen regelmatig ontaarde in een onderlinge wedstrijd.
    

  Het eerste elftal van Lepelstraatse Boys  werd ingedeeld in klasse 304a van de kring J , afdeling Noord Brabant. Tegenstanders waren toen al Steenbergse Boys ?? NVS ?? Vosmeer ?? Val Aan ?? Divo ?? VIVOO ?? OVV ?? Cluzona en RKFC. De eerste officiële competitie wedstrijd was tegen RKFC het huidige FC Bergen. Het eerste seizoen leverde geen kampioenschap op maar onderaan eindigde Lepelstraatse Boys toch ook  niet. 
  Voor het tweede seizoen moest het veld alweer worden opgeknapt vanwege het intensieve gebruik door de vereniging maar ook door de Lepelstraatse schooljeugd.
  In 1950 werd de voorzittershamer overgenomen door Kees de Kock.
  De doelnetten, geleend van RKVV Halsteren, waren inmiddels tot aan de draad versleten, maar de financiële toestand van de clubkas was onvoldoende om nieuwe te kopen. De gebroeders Janus en Kees van Tilburg pakten het idee op om netten te gaan boeten. Ze deden er de hele winter over om 2 netten te boeten, maar daarna konden de geleende netten terug naar Halsteren en de vereniging kon er weer jaren mee vooruit.
  Het eerste kampioenschap kon worden gevierd in het seizoen 1952/1953. Dankzij de meisjes van Lepelstraat was het eerste elftal van Lepelstraatse Boys versterkt met o.a de spelers Kees Chapel en Chef Verheezen en men werd kampioen in de 3e klas 304a van de kring J afdeling Noord Brabant.  Lepelstraatse Boys promoveerde echter niet omdat toen de promotiewedstrijden werden verloren.
  Eind jaren 50 stopten een aantal oudere spelers en uit de jeugd stroomden nieuwe spelers door naar de senioren, aangevuld met nieuwe spelers van elders die inmiddels in Lepelstraat waren komen wonen. Dat resulteerde in een goed op elkaar ingespeeld elftal wat ook mee ging draaien in de bovenste regionen van de 3e klas. In die periode was Ad van Meel de trainer.
  Echter, 1959 werd voor Lepelstraatse Boys een zwart jaar - de Brabantse Bond keurde het speelveld af omdat het niet voldeed aan de officiële maten en het ook in zeer slechte staat was. Tijdelijk werd een noodterrein gevonden door de medewerking van Gommert Bogers. Het seizoen 1959/1960 speelde men op een terrein aan de waterkant. En dat het veld geen belemmering was voor de resultaten bleek uit dat Lepelstraatse Boys wederom kampioen werd in de klas 304a. Het kampioenschap werd behaald bij de uitwedstrijd tegen HSC.

   

  De verbanning naar "de Beek" en de terugkeer op een nieuw sportpark Lepelstraat
   

  Voor het seizoen 1960/1961 werd door de gemeente Halsteren in samenspraak met de voetbalbond beslist dat Lepelstraatse Boys op sportpark "de Beek"in Halsteren moest gaan spelen. 
  Het bestuur kon zich hier uiteraard niet in vinden. De toenmalige burgemeester  A. Heldens werd uitgenodigd bij een bestuursvergadering. Na deze vergadering was ook burgemeester Heldens overtuigd dat er een nieuw sportpark moest komen op Lepelstraat. Door voorbereidingen en procedures zou Lepelstraatse Boys toch nog een aantal jaren verbannen zijn naar Halsteren.
  De trainingen van de jeugd vonden plaats op de Patronaatswei. Het bestuur en de jeugdleiders namen het initiatief in samenwerking met C. de Blaaij om verlichting aan te brengen op de Patronaatsewei. Lepelstraatse Boys liep in die tijd voorop met een prima verlichting die bestond uit 16 diepstraallampen. De jeugd behoefde hierdoor niet meer naar Halsteren voor de trainingen.
  Begin jaren 60 werd gestart met de aanleg van het nieuwe sportpark voor Lepelstraat  In augustus 1966 werd het 1e veld vrijgegeven en kon Lepelstraatse Boys weer hun thuiswedstrijden spelen op Lepelstraat. Echter, een kleedgelegenheid was er nog niet. Dhr Piet van de Eijnde stelde zijn garage aan de Lepelstraatseweg beschikbaar om te gebruiken als kleedgelegenheid. Als douche fungeerden de wel bekende wasteiltjes. 
  Lepelstraatse Boys telde in die tijd 108 leden, waarvan 3 seniorenteams en 4 jeugdteams.
  Dat het nieuwe sportpark de spelers inspireerde bleek al snel. Het eerste elftal werd in het seizoen 1966/1967 wederom kampioen in de  3e klas. 
  In november 1967 werd het nieuwe sportpark feestelijk geopend door burgemeester Heldens. Echter nog steeds zonder kleedgelegenheid. Deze werd uiteindelijk in 1969 samen met het 2e speelveld opgeleverd. Piet van den Eijnden kon zijn garage zondags weer gebruiken en de wasteiltjes konden definitief worden opgeborgen. 
  Voor het seizoen 1969/1970 werd bij Lepelstraatse Boys de eerste gediplomeerde trainer aangenomen in de persoon van Cor Bruijs. Hij begeleide ook de jeugdleiders bij het trainen van de jeugdelftallen. 
   
   In 1973 vierde Lepelstraatse Boys uitgebreid het 25 jarig jubileum. Tijdens de jubileumreceptie kreeg Kees van Tilburg uit handen van KNVB afgevaardigde L Haverman de zilveren KNVB speld opgespeld. Kees van Tilburg was 25 jaar lid en een groot aantal jaren penningmeester en was een manusje van alles binnen de vereniging. Hij was in die tijd de motor van de vereniging. Hij verzorgde de belijning, hing de doelnetten op, verkocht kaartjes in de kassa bij de thuiswedstrijden van het 1e elftal, verzorgde het toto gebeuren en fietste daartoe iedere vrijdagavond naar Bergen op Zoom naar "de Hollandsche tuin".
  In 1977 werd door de gemeente Halsteren begonnen met de bouw van een kantine. Op zondag 2 april 1978 werd de nieuwe kantine feestelijk geopend en kon burgemeester Heldens de bel luiden voor het eerste rondje. Inmiddels had het bestuur besloten de kantine zelf te gaan exploiteren. De eerste kantine beheerders waren Wim en Jo Luijks.

   
  Lepelstraatse Boys was na ruim 30 jaar gehuisvest op een prachtig sportpark met 2 speelvelden, een trainingshoek, kleedgelegenheden en een mooie kantine waar we zeker de collegaverenigingen waardig kunnen ontvangen.
   

  De vervolg jaren 
   

  De volgende 30 jaren zouden wat minder spectaculair zijn. In juli 1984 werd afscheid genomen van het clublokaal café  "de Zwaan" en werd besloten in het vervolg de kantine te gebruiken. Vervolgens werd er in 1984 een bestuurskamer aangebouwd en in 1988 nogmaals een uitbreiding aan de voorkant. 
  In april 1985 stelde het volledige bestuur onder leiding van Jos Princen hun functie ter beschikking. Na de vorming van een voorlopig bestuur werd tijdens de ledenvergadering in juni een nieuw bestuur gekozen.De nieuwe voorzitter werd Sjaak van Treijen. Sjaak zou tot medio 2008 leiding geven aan de vereniging. Een memorabele tijd. 
  In april 1987 werd het eerste elftal na 20 jaar weer eens kampioen en promoveerde hierdoor naar de 2e klas van de afdeling Noord Brabant. Trainers kwamen en trainers gingen, en het eerste degradeerde inmiddels weer naar de 3e klas. In het seizoen 1997/1998 kende de vereniging weer een hernieuwde start. Het bestuur zag kans de oud speler van Lepelstraatse Boys Nico Voorbraak aan te stellen als de nieuwe trainer van Lepelstraatse Boys. Nico was na zijn jeugd periode bij Lepelstraatse Boys weggekaapt door buurman RKSV Halsteren die inmiddels met een spectaculaire stijging op de ranglijsten bezig was. Samen met Jac van Loon, eveneens afkomstig uit de jeugd van Lepelstraatse Boys, speelde Nico jaren lang met RKSV Halsteren in de Hoofdklasse.
  Onder leiding van Nico Voorbraak werd het eerste seizoen meteen een prachtig resultaat weggezet. Ongeslagen kampioen in de 5e klas van de KNVB was het resultaat. (De KNVB had inmiddels de afdeling Noord Brabant opgeheven en de klassen uitgebreid met een 5e en 6e klas.)  En dat in het jubileumjaar van de vereniging die juist 50 jaar bestond. Dubbel feest dus.         
  Vanaf dat seizoen speelt het eerste elftal nog steeds in de 5e klas van de KNVB. Helaas vaak in het zogenoemde rechter rijtje. In 2008 pakte het bestuur het een en ander nog eens stevig op met een nieuwe visie om de komende jaren zich in het linker rijtje te spelen en in de toekomst te gaan voor de bovenste plaatsten. In het seizoen 2010/2011 pakte dit al goed uit. Een 2e plaats achter de kampioen Zeeland Sport en een periodekampioenschap tegen Hansweerste Boys waren het gevolg. De promotiewedstrijden tegen Corn Boys uit Sas van Gent werden helaas wederom verloren, dit was niet de eerste keer.

  In het seizoen 2011-2012 eindigde het eerste elftal op een derde plaats in de competititie. Door dit resultaat mochten zij promotiewedstrijden spelen tegen Graauw. Nadat zij thuis gelijk hadden gespeeld, werd de uitwedstrijd winnend met 0 ?? 2 afgesloten. Het team van trainer Will Raadts ging zo voor de eerste keer in de geschiedenis in de 4e klasse Zuid 1 spelen. Zij zouden vervolgens 3 jaar lang in de 4e klasse spelen, voordat zij na 2 promotie/degradatie wedstrijden tegen BVV’63 uiteindelijk wederom degradeerde naar de 5e klasse. Het verblijf in de 5e klasse zou maar 1 seizoen duren. Onder leiding van de nieuwe trainer Erwin Pinas werd het eerste elftal glansrijk kampioen. Aan het eind van het seizoen 2015-2016 degradeerde zij wederom naar de 5e klasse, waarin zij nog steeds spelen.

  Op sportief gebied hadden we ook succes in het bekertoernooi. In het seizoen 2015-2016 mocht de JO15 als allereerste team van Lepelstraatse Boys aantreden in de finale van het bekertoernooi. Deze werd na een thriller in de verlenging met 3-2 gewonnen. Het seizoen daarop mocht Lepelstraatse Boys 5 in de finale aantreden. Ook zij mochten de beker ophalen na een 3- 0 winst tegen FC Bergen 4.


  Lepelstraatse Boys vaart inmiddels in een rustig vaarwater. De senioren afdeling kent 6 elftallen. De jeugdafdeling bestaat uit de JO19-MO19, JO17, JO16, JO10 en JO8 In totaal kent Lepelstraatse Boys ca. 230 spelende en niet spelende leden.

   

  Inmiddels zijn 2 ere leden van de vereniging geridderd in de orde van Oranje Nassau. Adrie Jochems en Sjaak van Treyen hadden de eer om deze speld te mogen ontvangen.